Destinacija za Vas

Zašto Lun – Tovarnele?

Na najsjevernijem dijelu otoka Paga na 20-ak km udaljenosti od Novalje, uronjen u zdravu tišinu koju razbija samo pjesma cvrčka i šum valova, smjestio se Lun. Samo mjesto nije uz more, do mora i male lučice spušta se u 1 km udaljeno mjesto Tovarnele. Uz Tovarnele protežu se prelijepe plaže i šetnice s pogledom na obližnji otočić Dolfin, te otoke Cres i Lošinj. Na otočiću Dolfin nalazi se svjetionik, a ime je dobio po dobrim dupinima koji su česti gosti ovog dijela paškog akvatorija.

 

Ono po čemu je Lun jedinstven na otoku Pagu, ali i u svijetu, su lunjski maslinici.


Među oko 80,000 stabala maslina koliko ih ima na području Luna se ističe oko 1,500 stabala divlje masline visokih 5-8 m i promjera 20-100 cm. Starost nekih maslina stručnjaci su procijenili na oko 1,500 godina! Ovo područje divlje masline površine 24 hektara jedino je takve vrste na Jadranu i jedino od tri lokaliteta takve vrste u svijetu, zato ima veliku botaničku vrijednost.

Zbog svojih karakteristika 1963. godine je zaštićeno i proglašeno botaničkim rezervatom. Rezervatom se može prošetati šetnicom dužom od 2 km i uživati u jedinstvenom prizoru prastarih stabala čije se korijenje isprepleće s paškim kamenom.

Svakako vrijedi obići i tzv. novaljske stanove – stare pastirske nastambe u kojima još živi nekoliko obitelji koje se bave proizvodnjom čuvenog paškog sira.

 
U Lun i na otok Pag možete doći iz nekoliko smjerova kopnom
 
Rezervacija